>>Wat wil mijn doelgroep?

Wat wil mijn doelgroep?

18-01-2017

Wat wil mijn doelgroep?

Dit jaar, 2017, wordt het jaar waarin steeds meer kleinere merken en ondernemingen de kracht van videocontent gaan ontdekken. De tijdlijn van de consument raakt overspoeld en alleen video valt nog op. Dit is niet nieuw, het is iets wat al jaren speelt, maar opvallen en fans creëren met video was alleen voor de grotere merken weggelegd. Hier willen wij verandering in brengen en daarom hebben wij vorige week BAM! Next gelanceerd.

In dat kader beginnen we ook met een serie artikelen over effectieve, seriematige videocontent. Vandaag deel 1:

Content marketing: wat wil mijn doelgroep?

Het mag misschien een open deur zijn, maar het bepalen van je doelgroep is de belangrijkste eerste stap. Niet alleen het demografisch omschrijven van de doelgroep zodat je kunt bepalen wie je wilt aanspreken, maar vooral wat die doelgroep interessant vindt. Oftewel: hoe je die doelgroep aanspreekt.

Relevante videocontent

De truuk bij succesvolle contentmarketing is bepalen op wat voor content je publiek zit te wachten. Dit kan in veel gevallen helemaal niets met je product of dienst te maken hebben. Contentmarketing gaat niet óver je bedrijf, maar is vóór je doelgroep. Geven! Want door te geven creëer je sympathie en als je doelgroep je merk sympathiek vindt heb je er fans én dus ambassadeurs bij. Uitzoeken, of beter nog, begrijpen wat je publiek boeit en dat aan ze geven is de kunst. Een merk wat dit principe tot absolute kunst verheven heeft, is Red Bull. Wie op internet content van Red Bull tegenkomt – zie het eens te missen, zal zien dat het vrijwel nooit over het product gaat. Het Youtube-kanaal van Red Bull. Met bijna 6 miljoen abonnees en ruim 1,5 miljard views zeer succesvol te noemen. En dat voor een frisdrankmerk!Je zou haast vergeten dat het gaat om een frisdrankje. Zij maken content voor de doelgroep die zich graag identificeert met een sportieve, vrije en vooral dare-devil lifestyle. Extreme sporten.

Nu zeg ik hiermee niet dat elke lokale bloemist of ijzerwarenhandel ineens skydive competities moet gaan organiseren, maar het is goed om ook als kleine contentmaker na te denken over de interesses en identificatiedrang van je doelgroep en hier slim op in te spelen. We kunnen bijvoorbeeld prima stellen dat de doelgroep van de eerder genoemde lokale bloemist zeer waarschijnlijk interesse heeft in interieurstyling. Een leuk format* waarbij de bloemist, eventueel vergezeld door een interieurstylist, wekelijks “bij iemand binnen gaat kijken” om zijn of haar interieur te boordelen zou helemaal niet misstaan. In diezelfde lijn kan de ijzerwarenhandel heel goed een wekelijks item** maken over (lokaal) voetbal, autosport of iets anders klassiek mannelijks. Er vanuit gaande dat het gros van de doelgroep van die ijzerhandel zich hier uitstekend mee identificeert.

Het sleutelwoord hier is relevantie. Is de content, gezien vanuit je doelgroep, relevant? Dan is de kans groter dat je er mee scoort.

Authenticiteit in je video's

Een ander belangrijk aspect in het zaaien van sympathie bij je doelgroep is authenticiteit. Een bepaalde mate van benaderbaarheid, puurheid, is heel belangrijk. Nog meer voor het kleinere merk dan het grote. Doe je als merk dus niet groter voor dan je bent, en blijf ook inhoudelijk dicht bij je eigen identiteit. Wat hier opvallend genoeg mee samenhangt is de kwaliteit van de videoproductie. Als elk item voelt als een kapot geproduceerde- en geregisseerde Hollywood productie dan zal de kijker hier snel doorheen prikken. Het zal voelen als een schaamteloze reclame en hier heeft je doelgroep er waarschijnlijk al genoeg van gezien. Precies om die reden hebben vlogs bij de jongere doelgroep in de voorgaande jaren zo’n enorme vlucht gemaakt: het is puur, het is echt, het is dichtbij de mens. Er zitten onvolkomenheden in. En dus is het veel authentieker. Al valt hier bij sommige vlogs anno 2017 ook wel weer een discussie over te beginnen… ;)

In een later artikel zal ik verder ingaan op de gewenste kwaliteit en de invloed hiervan op authenticiteit. Voor nu geldt: een klein beetje imperfect is prima!

Wat is dus belangrijk voor je doelgroep en dus voor jouw merk? Relevantie en authenticiteit.

* een format kun je grofweg vertalen als "rubriek", maar dat dekt niet de volledige lading. Ik ga hier in het volgende artikel op in.
**een item is een kort filmpje met een begin en een eind;

Invouwen