>>Waarom ik geen videograaf ben...

Waarom ik geen videograaf ben...

23-03-2017

Waarom ik geen videograaf ben...

Videograaf. Die term hoor ik best vaak. Als je een evenement hebt, zoals een bruiloft, en je wilt dit op stilstaande beelden vastleggen dan bel je een fotograaf. Wil je bewegend beeld, dan bel je een videograaf. Klinkt logisch. Toch dekt het in veel gevallen niet bepaald de lading en ik zal je uitleggen waarom.

​Van concept tot videoserie

De term videograaf wekt de suggestie dat je iemand bent met een camera die op afroep ergens naartoe komt om zaken vast te leggen. Een cameraman, dus eigenlijk. Toch gaat ons werk in 95% van de gevallen veel verder dan dat. We voorzien met het medium video in een communicatiebehoefte. We raken vaak veel eerder in een traject al betrokken bij de marketing en communicatie van een organisatie en denken mee in de invulling hiervan. We maken een concept, één of meerdere scripts en dragen zorg voor een complete productie. Planning, camera’s, licht, geluid, draaidagen, personeel, acteurs, presentators, rekwisieten personeelsplanning tot de montage, motion graphics en kleurcorrectie, alles valt onder onze verantwoordelijkheid – met mij als eindverantwoordelijke leider. Daarom vind ik over het algemeen de term videoproducent passender. Het is een wat bredere term en heeft, denk ik, minder onterechte associaties.

Maar dat doet de fotograaf toch ook?

Natuurlijk ben ik mij hier van bewust dat ook een fotograaf tegenwoordig vaak als producent wordt ingezet – producent van stilstaande beelden. Ook een fotograaf denkt bij de zakelijke klant vaak mee vanuit een behoefte of een bepaalde vraag en creëert van hieruit een concept. Het gaat mij ook niet zo zeer om de werkelijke mening van de term, meer om de associatie die mensen over het algemeen met de term hebben.

​Stoor ik mij eraan? Absoluut niet. Ik begrijp dat de term vaak ook een beetje uit onwetendheid komt, en dat is helemaal prima. Maar het viel mij de laatste tijd op dat ik de term best vaak hoorde als men het over mij of mijn collega filmmakers en videoproducenten had. Ik kom wekelijks bij BNI en zeer regelmatig bij andere zakelijke netwerk bijeenkomsten. Daar hoor ik nogal eens als iemand mij introduceert: "Dit is Willem, hij is videograaf", waarop ik meteen kan gaan uitleggen wat ik naast videograferen (bestaat zoiets? ;)) nog meer doe. Hartstikke leuk en vaak een handige binnenkomer, maar hierdoor ontstond bij mij de behoefte om het voor eens en voor altijd op het digitale papier te zetten.

Kortom: een videograaf vraag je voor je bruiloft. Voor je bedrijfsfilm, reclame of commerciële videoserie vraag je een videoproducent! :)

Invouwen