>>Hoe maak ik een goed format?

Hoe maak ik een goed format?

10-02-2017

Hoe maak ik een goed format?

Dit jaar, 2017, wordt het jaar waarin steeds meer kleinere merken en ondernemingen de kracht van videocontent gaan ontdekken. De tijdlijn van de consument raakt overspoeld en alleen video valt nog op. Dit is niet nieuw, het is iets wat al jaren speelt, maar opvallen en fans creëren met video was alleen voor de grotere merken weggelegd. Hier willen wij verandering in brengen en daarom hebben wij BAM! Next gelanceerd.

In dat kader vervolgen we ook onze serie artikelen over effectieve, seriematige videocontent. Vandaag deel 2:

Maar, wat is een format?

Misschien moet ik beginnen met uitleggen wat een format is waarom je überhaupt je content zou willen formatteren. Een format is eigenlijk niets anders dan een bepaalde vorm waarin je je content giet. Dit kan een bepaalde manier zijn waarop je je onderwerpen aankleed, maar het kan ook te maken hebben met de onderwerpen zelf. Denk hierbij aan een TV-format. De meeste, zo niet alle, programma’s die wij op televisie kijken houden zich aan een bepaald format. "The Voice", "Boer zoekt Vrouw", zelfs het NOS Journaal is in zekere zin een format. Of een talkshow zoals "De Wereld Draait Door" een format is valt te discussiëren, het is in ieder geval een veel voorkomend format (over oerformats later meer), maar de programma-onderdelen (oftewel “rubrieken”) zoals “De TV Draait Door” en “LuckyTV” zijn het zeker wél.

Een format draait dus vooral om herkenbaarheid. De kijker weet wat er te verwachten valt en dit maakt het laagdrempeliger om in te schakelen. En als er ook nog eens sprake is van voorspelbaarheid - bijvoorbeeld door een vast moment van publicatie - kun je de kijker laten anticiperen op jouw content. Daarnaast maakt het formatteren van je content de creatie ook een stuk makkelijker. Je hoeft niet elke keer weer over de vorm na te denken of te bepalen wat voor leuke insteek je nu weer zult doen. Een format geeft je als maker dus ook een richting, een soort framework, om in te werken.

Maar hoe maak je een goed format? Daar is natuurlijk niet een kant-en-klare oplossing voor. Denk vooral niet te moeilijk en houd het dicht bij jezelf, dicht bij de waarden van je merk. En, zoals ik in het vorige artikel schreef, denk vanuit je doelgroep. Wat zou je doelgroep willen zien en op wat voor manier kun je dat brengen? Bedenk aan de hand daarvan een vorm en kijk of je dit zou kunnen herhalen.

Will it Blend?Een voorbeeld van een zeer succesvol format is “Will it Blend” van Blendtec. Blendtec is een Amerikaanse producent van, je raad het al, blenders. Hun producten onderscheiden zich door onverwoestbare bladen en een ijzersterke motor. Maar een jaar of 10 geleden had het bedrijf een probleem om dit aan de consument duidelijk te maken en zich hiermee daadwerkelijk te onderscheiden van de grote merken. In 2006 besloten ze dit op te lossen met video. Nu hadden ze natuurlijk een paar filmpjes kunnen maken over hun bedrijf, de producten, het ontwerp van de motoren en de bladen. Heel interessant voor mensen die mogelijk een aanschaf overwegen en die filmpjes tegenkomen via een zoekactie op google.Blendtec CEO Tom Dickson

Maar wat ze gedaan hebben is vele malen slimmer. Ze besloten de kracht van hun product te demonstreren door de meest idiote zaken in een blender te gooien met simpelweg de vraag: “will it blend”? De eerste video was een handvol knikkers, daarna een bezemsteel, golfballen, ga zo maar door. De video die hen een viral opleverden en het format onsterfelijk maakte was die waarin ze een Apple iPod probeerden te blenden.

Dat was de start van een kanaal met vandaag de dag ruim 900.000 abonnees en in totaal ruim 281 miljoen video views. In 2009, drie jaar na de lancering van het format, had het bedrijf een omzetgroei van 700% gerealiseerd. De vraag is of ze dit ook gelukt zou zijn zonder dit humoristische format.

Wat opvalt is dat Blendtec ervoor heeft gekozen hun product te gebruiken in het format. Wat belangrijk is om te beseffen is dat dit helemaal niet hoeft. Uiteraard is het wel de bedoeling dat er raakvlakken zijn met je product of dienst, maar pas hierbij op dat het geen reclame wordt. Dat is juist niet de bedoeling. Zo lang de inhoud van je format relevant is voor de doelgroep en dezelfde inhoud en/of de boodschap aansluit bij je merkwaarden zul je zien dat het een positieve werking heeft op de merkbeleving. Je content moet het DNA van je merk uitstralen, wat het ook moge zijn.

In het uiterst interessante boek “Formats” spreekt de auteur Aart Lensink over een handige houvast voor het bedenken van een format: het oerformat. Dit zijn hele simpele principes die eigenlijk altijd werken. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • De Beste (bijvoorbeeld talentenjachten)
  • Quiz (denk ook spelletjes)
  • De Vraag (bijvoorbeeld “How it’s made” , “De Rekenkamer” of “Will it blend?”)
  • Journaal (ook nieuws is een format!)
  • Volgen (hier valt praktisch elke reality-serie onder, zeker meekijken met een bekend persoon is populair)
  • Lijstjes (wie is er niet gek op een goede top 10?)
  • Ruilen (denk “Jouw Vrouw, Mijn Vrouw” en “Puberruil”)
  • Daten (behoeft geen uitleg, neem ik aan)
  • Ronde Tafel (bijna elk praatprogramma valt onder dit oerformat)
  • De Test (zeker op internet populair: product reviews)

Een oerformat is een goed uitgangspunt bij het ontwikkelen van je eigen format.

Je eigen format maken

En dan nu concreet. Hoe maak je een goed format. Voor je gaat beginnen aan je eigen format is het belangrijk te beseffen dat ook een format een organisch iets is. Het mag veranderen, je mag bijspijkeren. Nieuwe inzichten en feedback van je doelgroep kunnen langzaam maar zeker je format nog beter maken. Het is dus niet in steen geschreven en je hoeft niet direct met het ei van Columbus te beginnen.

Zet om te beginnen eens je doelgroepomschrijving op papier. Wie wil je aanspreken? Wat vinden zij leuk? Zet in een lijstje daarnaast je merkwaarden. Welke associaties wil je dat men bij jouw merk heeft? Of welke waarden staat het al om bekend? Daarna ga je nadenken over de vorm. Pak bijvoorbeeld één van de oerformats als basis of misschien heb je zelf al een compleet ander idee. Soms ligt de link van een oerformat met je merk (en je doelgroep) voor de hand, soms moet je wat verder zoeken.

Pak een tekst document op je computer, een groot vel papier of een leeg whiteboard – net wat je fijn vindt. Ga nu zonder te oordelen associëren. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Brainstorm er op los! Als het goed is eindig je met een brij aan voorwerpen, termen, gevoelens, enzovoorts.

Hieruit kun jij vervolgens je format destilleren. Hier komt het aan op creativiteit. Het lastige is dat je hier wat restricties moet gaan toepassen, en restricties zijn killing voor creativiteit. Maar dit kun je! Je moet rekening houden met de financiële haalbaarheid, technische haalbaarheid, misschien juridische haalbaarheid maar bijvoorbeeld ook of je het vaak genoeg kunt herhalen zonder dat het zijn relevantie verliest. Zorg dus in deze fase dat je er al rekening mee houdt dat je dit format bijvoorbeeld 50 keer moet gaan invullen. Kan dat allemaal? Dan heb je misschien goud in handen.

Succes met het ontwikkelen van je eigen format! Als je vragen hebt of met iemand over je format van gedachte wilt wisselen: neem gerust contact met me op! BAM! NextMocht je besluiten je eigen content te willen gaan maken dan hoort meedenken over je format, feedback en bijspijkeren standaard bij de services die je ontvangt bij je lidmaatschap bij BAM! Next.

 

Invouwen