>>Hoe bepaal je de lengte van een video?

Hoe bepaal je de lengte van een video?

16-04-2018

Hoe bepaal je de lengte van een video?

Bij de ene video is het handig als de video lang is en bij de andere is het beter als hij kort is. Maar hoe bepaal je nou eigenlijk hoelang de video moet worden? Dit is hoe ik dat bepaal.

Wat is het doel van de video?

Als je weet wat het doel van je video is, word het al een stuk makkelijker om de lengte te bepalen. Er zijn bepaalde richtlijnen bij het bepalen van de lengte van een video. 

Hier een paar voorbeelden van richtlijnen:

Promotie videos

Bij een promotie video is het belangrijk om de video kort en krachtig te houden en in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk informatie te verwerken. Meestal is 2 minuten dan al best lang.

Tutorials

Bij een tutorial is het over het algemeen handig als de video wat langer is zodat je heel secuur aan de kijker kan uitleggen hoe iets gedaan word. Zo lang het inhoudelijk hout snijdt geldt: hoe langer hoe beter.

Review videos

Bij review videos maakt de lengte van de video niet echt uit. Het gaat er daarbij meer om dat je alle nodige informatie er in verwerkt. De meeste kijkers van een review video zijn mensen die daar doelbewust op gezocht hebben. Doordat deze mensen er al interesse in hebben hoef je hun aandacht minder stevig vast te houden.

Het doel van de video kan de lengte dus erg beïnvloeden maar de achterliggende gedachte blijft: Houd het boeiend voor de kijker.

Wat is je doelgroep?

De lengte van je video hangt ook heel erg af van je doelgroep. Als je een documentaire maakt voor jongeren is het belangrijk om de inhoud van de video snel te maken met veel informatie in een korte tijd.

In tegenstelling tot een documentaire voor jongeren, is het voor ouderen juist beter als de video wat rustiger is. Dit zorgt er dan voor dat de documentaire langer word.

Wat vooral belangrijk is om te overwegen, is: hoeveel "commitment" heeft de kijker? De toeweiding (commitment) om te kijken zal bij een platte commercial veel lager zijn dan bij een review van een product wat hij of zij graag wil kopen. Naast dat de inhoud bepalend is, is dus ook deze kijkerstoeweiding erg belangrijk om te overwegen.

Conclusie

Het kort houden van een video is een kunst. Het blijft altijd lastig om 2 uur aan beeldmateriaal in 1 minuut te stoppen. Hiervoor moeten soms lastige keuzes gemaakt worden. Maar ik ben van mening dat minder meer is. Liever een te korte video dan een te lange video. Zo hou je de aandacht van de kijker.

 

-- Blog door Joris Mathon

 

 

Invouwen